stress.gr|προβολη μηνυματος

Κωδικός

535

Μήνυμα στις

05/10/04 12:10:49

Τίτλος

Κατάθλιψη μετά από χωρισμό

Mήνυμα

ΓΕΙΑ ΣΑΣ
Εδώ και αρκετά χρόνια έχω καταλάβει ότι πάσχω από κατάθλιψη.
Σε αυτήν την κατάσταση πιστεύω ότι είχα προδιάθεση από μικρός αλλά τα τελευταία χρόνια μου συνέβησαν κάποια γεγονότα κυρίως αισθηματικής φύσεως και χειροτέρεψε πολύ η κατάσταση μου.
Έχω ακριβώς τα ίδια συμπτώματα που περιγράφονται στο σχετικό άρθρο του site σας δηλαδή ανορεξία, κουράζομαι πολύ εύκολα, έχω αϋπνίες σχεδόν ποτέ δεν γελώ, είμαι συνέχεια αφηρημένος όταν μου ομιλούν και δίνω την εικόνα στους γύρω ότι είμαι πολύ κλειστός.
Η αιτία και η πηγή της δημιουργίας όλου του αρνητικού συναισθήματος που μου δημιουργεί την κατάθλιψη μαζί με το άγχος για το μέλλον μου είναι ότι είμαι πολύ ευαίσθητος και στεναχωριέμαι πολύ εύκολα όταν παρουσιάζεται μια δυσκολία.
Αλλά τώρα σε αυτήν την περίοδο της ζωής μου αυτό που μου δημιούργησε αυτήν την κατάσταση ήταν ο χωρισμός μου μετά από μια σοβαρή σχέση 6 ετών η οποία με σημάδεψε και η απογοήτευση που έχω πάρει κυρίως λόγω του τρόπου του τέλους που είχε αυτή η σχέση και της συμπεριφοράς αυτού του ατόμου απέναντι μου.
Μετά από αυτό το γεγονός κλείστηκα στο εαυτό μου και αρνούμαι να ανοιχτώ στο άλλο φύλλο και γενικά εκπέμπω αρνητική αύρα.
Έτσι τα 2 τελευταία χρόνια είμαι μόνος αισθάνομαι ότι δεν είμαι ποθητός και επειδή δεν χώρισα με δική μου απόφαση έχω μεγάλο τον φόβο της απόρριψης και φοβάμαι να ανοιχτώ στα αισθηματικά. Και αυτό που χειροτερεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση είναι το άγχος ότι τα χρόνια περνούν έχω φτάσει σε μια ηλικία γάμου και βλέπω ότι η ζωή μου δεν έχει νόημα έχω σκεφτεί άλλες φορές να δώσω όλα ένα τέλος αλλά σκέφτομαι τους γονείς μου που δεν φταίνε σε τίποτε.
Είμαι σε απελπισία σας παρακαλώ δώστε μου μια συμβουλή
Σας ευχαριστώ

Ημερομηνία απάντησης

2005-02-09 17:13:49

Aπάντηση μηνύματος

Ο λόγος για τον οποίο δε θα πρέπει να σκέφτεστε να δώσετε τέλος στη ζωή σας δεν είναι μόνο οι γονείς σας και η δυστυχία που θα τους προκαλέσετε (χωρίς βέβαια κι αυτό να είναι μικρής σημασίας) αλλά και ο ίδιος σας ο εαυτός. Κανείς άνθρωπος πιστεύω δεν αξίζει να οδηγείται σε μια τέτοια απονενοημένη ενέργεια, όσες δυσκολίες κι αν έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν. Κι αυτό, γιατί δεν γνωρίζει τι του επιφυλάσσει το μέλλον και επειδή πιθανότατα με κατάλληλες προσπάθειες να είναι δυνατόν να αλλάξει τις συνθήκες στις οποίες μέχρι εκείνη τη στιγμή ζούσε.
Στην περίπτωσή σας, το γεγονός ότι διαλύθηκε μια σχέση που ήταν σημαντική για σας δε σημαίνει ότι τελείωσαν όλα. Σίγουρα θα υπάρξουν ευκαιρίες στο μέλλον για να δημιουργήσετε κάποιον άλλο δεσμό. Αρκεί να μην είστε εσείς αρνητικός και προκατειλημμένος, με αποτέλεσμα να μην δίνετε την ευκαιρία στον εαυτό σας να προχωρήσει σε μια πιο στενή γνωριμία με άτομα του άλλου φίλου. Καταλαβαίνω ότι το γεγονός του χωρισμού σας και μάλιστα από τη στιγμή που έγινε με πρωτοβουλία της συντρόφου σας μπορεί να συνέβαλε στη μείωση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησής σας (κάτι βέβαια που μπορεί να αποτελούσε χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς σας και από πιο πριν). Αυτό σίγουρα δημιουργεί δυσκολίες στο να ανοιχτείτε σε μια γυναίκα και κατά συνέπεια μειώνει τις πιθανότητες να συνάψετε μια καινούργια σχέση.
Αυτό που θα πρέπει να επιδιώξετε κατ’ αρχήν είναι να αποβάλλεται αυτή την «ηττοπαθή» και απαισιόδοξη στάση που έχετε σχετικά με το θέμα της σχέσης, να μπορέσετε να κατανοήσετε ότι δεν είναι οι άλλοι που σας βλέπουν αρνητικά αλλά εσείς ο ίδιος υποτιμάτε τον εαυτό σας και ουσιαστικά τον εμποδίζετε από το να προχωρήσει σε μια σχέση. Αν καταφέρετε να σταθείτε στα πόδια σας, να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας, δείτε τα πράγματα ρεαλιστικά και όχι μέσα από το αρνητικό πρίσμα που εσείς έχετε φτιάξει, θα διαπιστώσετε ότι σημαντικές αλλαγές μπορούν να συμβούν που θα δώσουν νόημα και σκοπό στη ζωή σας. Σ’ αυτή την προσπάθειά σας σημαντική βοήθεια μπορούν να προσφέρουν επαγγελματίες του χώρου της ψυχικής υγείας. Μη διστάσετε να επισκεφτείτε κάποιον απ’ αυτούς.

Με εκτίμηση

Περι

Το stress είναι μια οραγανωμένη προσπάθεια του ψυχιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την έγκυρη ενημέρωση του κοινού στις συνήθεις ψυχιατρικές διαταραχές.

Stressteen

Η σελίδα των εφήβωνstressteen

Παν. Ιωαννινων

Παν. Ιωαννίνων