stress.gr|προβολη μηνυματος

Κωδικός

530

Μήνυμα στις

06/11/04 23:13:51

Τίτλος

Πρόβλημα με τη σύντροφό μου

Mήνυμα

Καλησπέρα σας
Ο λόγος που σας ζητώ τη βοηθεια σας στο πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι γιατί αφού επισκέφτηκα ήδη έναν ειδικό και είχα επιπλέον και μια μακρά τηλεφωνική υποστήριξη απο γνωστό μου ψυχολόγο στο εξωτερικό δε κατάφερα ούτε τη συμπεριφορά της συντρόφου μου να καταλάβω αλλα ούτε και τη δική μου συνεχώς αυξανόμενη καταθληπτική συμπεριφορά να ελέγξω.
Υστερα απο ξαφνική ανίατη ασθένεια που ταλαιπώρησε για τρείς μήνες τη μητέρα της κοπελιάς μου,απεβίωσε πρίν 6 μήνες,οδηγώντας όλη την οικογένεια σε ένα πένθος βαρύ λόγο του ξαφνικού αλλα και της ηλικίας της.
Απο τη πρώτη στιγμή που μάθαμε για την ασθένεια της μητέρας της,αντιλήφθηκα ότι θα έπρεπε να σταθώ δυνατός δίπλα της ώστε να τη βοηθήσω να περάσει τη δοκιμασία και έδωσα όλο μου τον εαυτό προς αυτή τη κατέυθυνση,χωρίς να γνωρίζω ωστόσο τις διαστάσεις που μπορούσε να πάρει αυτή η απώλεια.Είχε ήδη ξεκινήσει η δοκιμασία της 10 ετών και με πολλά και απο τους δύο μας όνειρα για κατάληξη σε γάμο,σχέσης μας.
Όταν τελικά απεβίωσε η μητέρα,άρχισε να γίνετε όλο και πιο έντονος ο θυμός της με κύριους αποδέκτες την υπόλοιπη οικογένεια της και μένα,ανθρώπους οικίους προς αυτή.Αρχισε να κλείνετε στον εαυτό της και σιγά σιγά να ζητάει χώρο για τον εαυτό της.Της ζήτησα διακριτικά να μιλήσει με κάποιον ειδικό και αρνήθηκε λέγοντας μου ότι δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα ή ότι΄εχει μάθει να λύνει μόνη της τα προβληματά της.Ερωτικά πάψαμε να υπάρχουμε και ενώ εγώ το έβλεπα σα κάτι φυσιολογικό λόγο του πένθους η σύντροφός μου το καταλόγισε σε μένα.Προσπάθησα με κάθε τρόπο να την πάρω απο το βαρύ περιβάλλον του σπιτιού της,πήρα άδεια απο τη δουλεία μου πήγαμε σε ένα νησί όπου περάσαμε 15 μέρες μαζί και κεί μου ζήτησε να χωρίσουμε,καθώς πλέον όλα όσα ονειρευόμασταν όλα αυτά τα χρόνια της φαίνονταν τόσο μακρινά και δεν ήθελε να ταλαιπωρεί και μένα!Όλη η προσπάθια μου και η διάθεση να σταθώ δίπλα της ,ερμηνεύτικε απ αυτή ώς πίεση και η αγάπη μου ως προσωπική μου αδυναμία.Η συμπεριφορά της όλο αυτό το καιρό ήταν αντιφατική.Τη μια ήθελε να το αντιμετωπίσουμε μαζί ενώ την άλλη επιθυμούσε να μείνει μόνη.Βρέθηκα λοιπόν στο δίλημα να σταθώ δίπλα της ώς απλός παρατηρητής μέχρι να σταθεί και πάλι στα πόδια της ή να την αφήσω μόνη να βρεί σιγά σιγά τον εαυτό της,όπως μου ζητούσε?Η άποψη των ειδικών με δίχασε,γιατί πλέον είχα αρχίσει να ζητώ την άποψη ψυχολόγων.Ο ένας μου είπε να προσπαθώ έστω κι αν αυτη επιθυμεί να μείνει μόνη να βρίσκομαι στο περιβάλλον της και να της τονίζω ότι την αγαπώ και ο άλλος να την αφήσω μόνη και να κοιτάξω πλέον να βοηθήσω τον εαυτό μου που αντιμετώπιζε έντονα συμπτώματα κατάθληψης.
Αποφάσισα να της δώσω όσο χρόνο χρειάζετε μόνη της αφού μου το ζητούσε και ενώ τους 2πρώτους μήνες του χωρισμού είχαμε μόνο 2-3προσωπικές και τηλεφωνικές επικοινωνίες όπου αυτή έδειχνε πλήρως συγχησμένη,γλυκιά άλλωτε να μου λέει πόσο μαγαπά και απόμακρη την άλλη να μου ζητά να ξεκινήσουμε απο την αρχή και οι δύο χώρια πλέον τη ζωή μας,γιατί με βλέπει άσχημο και θέλει να γνωρίσει ένα νέο άνθρωπο στη ζωή της.Τώρα είμαστε 15 μήνες ¨απολυτου χωρισμου¨
Είναι ο άνθρωπός μου,όλα αυτά τα χρόνια ήταν.Η σχέση μας κυλούσε απο μόνη της,μεγαλώσαμε μαζί,κάναμε όνειρα μαζί.Τα προβλήματα ξεκίνησαν μετά το θάνατο της μητέρας της.θεωρώ ότι όλοι έχουμε στο μυαλό μας σκέψεις ένα μικρό ποσοστό που ίσως κρατάμε για τον εαυτό μας ..
Τα ερωτήματα που ακόμα παραμένουν αναπάντητα είναι τα εξής:
1 Πρέπει να θεωρώ φυσιολογική την αντίδρασή της ,ώς αποτέλεσμα της απώλειας της μητέρας της?Μπορούν να χουν άτομα σα κι αυτή τέτοιες συμπεριφορές?
2 Αν ναί ,μπορεί να επανέλθει & πόσο διάστημα μπορεί να πάρει ώστε να αποκατασταθεί η ψυχολογία της ? πόσο χρόνο να δώσω ?
3 Σύμφωνα με τον ψυχολόγο που εποικ/σα τηλεφωνικώς αναγκη αυτη τη στιγμή έχει να ακολουθήσω ψυχοθεραπία για να αντιμετωπίσω τα δικά μου συμπτώματα κατάθληψης και να συνεχίσω μόνος θέτοντας νέους στόχους στη ζωή μου..γιατι δε θεωρεί φυσικη την αντίδρασή της.
4 Να θεωρώ δεδομένα όσα ένα σε πλήρη σύγχηση άτομο μου λέει ή να περιμένω λίγο καιρό να ηρεμήσει το τοπίο??λλωστε άν κάποιος αγαπά ,θα σε αναζητήσει.Ετσι αποφάσισα να δώσω όσο χρόνο χρειαστεί.Δε πιστεύω ότι θα μπορέσω να αλλάξω βέβαια σελίδα στη ζωή μου,αν χρειαστεί.Το βλέπω αδύνατο.

Ημερομηνία απάντησης

2005-02-09 17:23:19

Aπάντηση μηνύματος

Ένα ιδιαίτερα τραυματικό γεγονός όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου είναι δυνατόν να προκαλέσει τέτοιου είδους αντιδράσεις. Είναι συχνό το φαινόμενο άνθρωποι που βιώνουν τη δυσάρεστη εμπειρία της απώλειας ενός γονέα, να αλλάζουν τελείως τη συμπεριφορά τους, να αρνούνται ουσιαστικά τα πάντα, να δυσκολεύονται να κάνουν όνειρα για το μέλλον ή το βλέπουν με αισιοδοξία. Περνούν μια φάση πένθους όπου στο μυαλό τους κυριαρχεί η απώλεια αυτού του προσώπου. Αυτό θεωρείται μια σχετικά φυσιολογική αντίδραση όταν δεν ξεπερνά ένα διάστημα έξι μηνών περίπου. Όταν η κατάσταση συνεχίζεται αμείωτη για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τότε το άτομο χρήζει βοήθειας από ειδικό για να μπορέσει να το αντιμετωπίσει.

Όσον αφορά την πορεία της σχέση σας, δεν είναι εύκολο κανείς να δώσει μια συγκεκριμένη απάντηση. Σε θέματα σχέσεων δεν είναι πάντα εύκολο να δώσει κανείς σαφείς και απόλυτες οδηγίες, από τη στιγμή μάλιστα που δεν μπορεί να γνωρίζει τις διάφορες παραμέτρους μιας σχέσης αλλά και την προσωπικότητα των εμπλεκομένων ατόμων.

Ήδη φαίνεται ότι αφήσατε στη φίλη σας χώρο για να κινηθεί και να βρεθεί μόνη της και κάνατε προσπάθειες να την πλησιάσετε και να την βοηθήσετε. Ίσως λοιπόν τώρα να πρέπει να αρχίζετε να σκέφτεστε την δική σας ζωή, να προσανατολίζεστε στην αναζήτηση μιας πορείας που πιθανώς δεν θα περιλαμβάνει την παρουσία της συγκεκριμένης γυναίκας και να προετοιμάζετε τον εαυτό σας για ένα μέλλον διαφορετικό απ’ αυτό που είχατε σχεδιάσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποκλείσετε το ενδεχόμενο να υπάρξει μια αλλαγή της στάσης της φίλη σας κάποια στιγμή ή να διακόψετε τελείως την επικοινωνία μαζί της. Απλώς θα ήταν ωφέλιμο για εσάς να μην μείνετε «κολλημένος» σ’ αυτή τη σχέση ξοδεύοντας όλη τη ενέργεια και τα ψυχικά αποθέματά σας στην προσπάθεια να την διατηρήσετε πάσει θυσία.
Σίγουρα πάντως θα πρέπει να ασχοληθείτε και με την δική σας ψυχική υγεία από τη στιγμή που κι εσείς ο ίδιος παρουσιάζετε καταθλιπτικά συμπτώματα. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσετε και να εκπληρώσετε τους στόχους σας είτε τελικά αποφασίσετε να ακολουθήσετε το δικό σας δρόμο είτε επιδιώξετε και πετύχετε να διατηρήσετε τη συγκεκριμένη σχέση.

Με εκτίμηση

Περι

Το stress είναι μια οραγανωμένη προσπάθεια του ψυχιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την έγκυρη ενημέρωση του κοινού στις συνήθεις ψυχιατρικές διαταραχές.

Stressteen

Η σελίδα των εφήβωνstressteen

Παν. Ιωαννινων

Παν. Ιωαννίνων