stress.gr|προβολη μηνυματος

Κωδικός

182

Μήνυμα στις

18/12/03 16:02:15

Τίτλος

Τι έχει η αδερφή μου;

Mήνυμα

Η αδερφή μου ηλικίας 40 ετών παρουσιάζει τις τελευταίες 10 περίπου ημέρες τα εξής χαρακτηριστικά :
Έχει απομονωθεί, αδιαφορεί για τις καθημερινές της δραστηριότητες, δε φροντίζει τα παιδιά της (2 μικρά και 1 στην ΣΤ΄ Δημοτικού), δε μιλάει σε κανέναν, παρά μόνο όταν της απευθύνεις το λόγο πολλές φορές και όταν απαντά, είναι εύστοχη πάντοτε αλλά απαντά με λίγα λόγια.
Πάντα ήταν ευερέθιστη και τώρα ακόμη περισσότερο και ιδιαίτερα όταν της αναφέρεις το πρόβλημά της και την προτρέψεις να την εξετάσει ειδικός.
Θεωρεί υπεύθυνο τον σύζυγό της (η αλήθεια είναι της δίνω κάποιο δίκιο) στον οποίο δείχνει αποστροφή.
Μόνο στα δύο μικρότερα παιδιά της συμπεριφέρεται στοργικά αλλά πάλι τα παραμελεί.
Φαίνεται να είναι ανεκτική με το μεγαλύτερο παιδί της το οποίο είναι υπερδραστήριο και έχει αντιδραστική συμπεριφορά, παρόλο που κάποιες φορές την ενοχλεί ο τρόπος που κινείται.
Δε θέλει το φως και απομονώνεται στο δωμάτιό της (την ημέρα με κατεβασμένα τα στόρια και το βράδυ με σβηστό το φως) ή στην τουαλέτα.
Επίσης γελά αρκετά συχνά (γέλιο φυσικό όχι νευρικό κι όχι παρατεταμένο σα να βλέπει ή να ακούει κάτι αστείο).
Πίνει πολλούς καφέδες (φραπέ), καπνίζει πάρα πολύ και τρώει ακατάστατα όχι μεγάλες ποσότητες και κάποιες φορές λαίμαργα.
Πάντα πίστευε ότι είχε δυνατότητες που της στέρησαν οι αρνητικές συνθήκες στην παιδική - εφηβική της ηλικία (απώλεια της μητέρας και του πατέρα). Δεν εμπιστευόταν τους ανθρώπους παρόλο που αρχικά ένοιωθε ενθουσιασμό γι΄ αυτούς. Η αλήθεια είναι πως υπήρξε φανατική οπαδός της ειλικρίνειας και της αγάπης και ήταν άτομο με ακεραιότητα σε ζητήματα αρχών και ηθικής. Μόλις ένοιωθε στοιχεία ψεύδους και ανειλικρίνειας στους ανθρώπους που συναναστρεφόταν, απογοητευόταν και γινόταν κάπως καχύποπτη με αυτούς (θυμάμαι ακόμη και με μένα όμως σε μικρότερες ηλικίες, κάτι που δεν ισχύει τα τελευταία 16 χρόνια, αλλά αντίθετα με αγαπά και με εμπιστεύεται ακόμη και σήμερα που είναι σε αυτήν την κατάσταση).
Πάντα πίστευε ότι ήταν άτυχη και διακαιολογούσε τις επιλογές της με βάση την ατυχία της.
Η παρούσα κατάστασή της ξεκίνησε με αφορμή ένα δύσκολο κληρονομικό νομικής φύσεως θέμα με τις γνωστές κακές συμπεριφορές συγγενών.
Απ΄ ότι μου λένε τα παιδιά, έχει περάσει ένα παρόμοιο επεισόδιο το καλοκαίρι, που όμως δε γνωρίζω καλά γιατί έλειπα.
Στη διάρκεια αυτού του επεισοδίου έκοψε το τσιγάρο και αποφάσισε να χωρίσει τον άντρα της, πράγμα που δεν έγινε.
Επειδή αρνείται κατηγορηματικά να δει γιατρό και ζει στην επαρχία, απευθύνθηκα σε γνωστό μου ψυχολόγο ο οποίος μου είπε κατηγορηματικά ότι πάσχει από σχιζοφρένεια και ότι θα πρέπει να ξεκινήσει θεραπεία κυρίως με φάρμακα, έστω και με απόφαση εισαγγελέα. ΜΕτά από δική μου πίεση, μου συνέστησε τα Ziprexa τα οποία και της δίνω κρυφά κάθε ημέρα (της έχω δώσει τις 4 πρώτες μέρες από 1 χάπι των 5 ml και χθές αύξησα τη δόση σε 2 χάπια). Είναι σύνολο 5 ημέρες αλλά δε μπορώ να πω πως έχουμε κάποιο αποτέλεσμα.
Ο άντρας της μόλις τώρα έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί την κατάσταση της γυναίκας του, αλλά πιστεύω πως θα δυσκολευθεί να συνεργαστεί σωστά σε περίπτωση θεραπείας.
Νοιώθω το βάρος να πέφτει σε μένα και φοβάμαι μήπως αποφασίσω λάθος ή δε συμπεριφερθώ σωστά και προκαλέσω μεγαλύτερο πρόβλημα.
Στην περιοχή που ζούμε δεν υπάρχει ψυχίατρος και η θεραπεία της θα πρέπει να γίνει σε γειτονική πόλη.
Επίσης ανησυχώ μήπως τα παιδιά της αλλά κι εγώ ή η κόρη μου (που είναι παιδί με ιδιαίτερες ευαισθησίες και αξίες) έχουμε προδιάθεση γι αυτή την ασθένεια.

Με εκτίμηση,

Γ.

Ημερομηνία απάντησης

2003-12-24 01:46:09

Aπάντηση μηνύματος

Δεν είμαι καθόλου σίγουρος για την διάγνωση και θα σας συνιστούσα να την πείσετε να πάει πρώτα σε έναν γιατρό πριν αρχίσει κάποια θεραπεία. Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να δεχθεί, αλλά η εμπειρία μου είναι ότι όταν όλοι στην οικογένεια επιμένουν τελικά ο ασθενής πείθεται.Με εκτίμηση,ΠΣ

Περι

Το stress είναι μια οραγανωμένη προσπάθεια του ψυχιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την έγκυρη ενημέρωση του κοινού στις συνήθεις ψυχιατρικές διαταραχές.

Stressteen

Η σελίδα των εφήβωνstressteen

Παν. Ιωαννινων

Παν. Ιωαννίνων