stress.gr|προβολη μηνυματος

Κωδικός

169

Μήνυμα στις

14/11/03 12:44:11

Τίτλος

Ιδεοψυχαναγκαστική ή Φόβος τρέλας;

Mήνυμα

ΠΑΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΙΔΨ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ!
Αγαπητέ κ.Σκαπινάκη,
Είμαι 23 χρονών.Πριν ένα χρόνο παρουσίασα κρίση πανικού 3 μήνες μετά από το χαμό ενός αγαπημένου μου προσώπου. Στην αρχή δεν κατάλαβα τι μου συμβαίνει. Νόμιζα πως είχα κάτι στην καρδιά μου και έτσι μέσα σε ένα μήνα πήγα 2 φορές σε νοσοκομείο φυσικά χωρίς αποτέλεσμα. Για ένα περίπου μήνα και ίσως παραπάνω ήμουν πολύ κακοδιάθετη γιατί δεν μπορούσα να καταλάβω τι μου συμβαίνει και έτρεχα από γιατρό σε γιατρό. Πήγα σε νευρολόγο ο οποίος μου είπε πως δεν έχω κάποιο οργανικό πρόβλημα και μου συνέστησε μια ψυχολόγο θεωρώντας πως πάσχω από αγχώδη κατάθλιψη. Επισκέφτηκα την ψυχολόγο η οποία μου συνέστησε ψυχραιμία και μου είπε πως δε χρειάζεται να ξαναπάω και πως είμαι μια χαρά. Σιγά σιγά επανήλθα στις καθημερινές μου δραστηριότητες και για΄ένα χρόνο περίπου ήμουν μια χαρά με μια μικρή φοβία μη με ξαναπιάσει αυτός ο πανικός!Πριν ένα μήνα περίπου μου καρφώθηκε μια ιδέα πως μπορεί να τρελαθώ και μπορεί να΄κάνω κακό στους πολυ δικούς μου ανθρώπους. Και μόνο στην ιδέα αυτή με ξαναέπιασε πανικός τον οποίο ξεπέρασα πιο εύκολα από τις άλλες φορές μιας και ήξερα πλέον τι είναι.Παρόλα αυτα τον τελευταίο μήνα όταν δεν ασχολούμαι με κάτι κάνω κακές σκέψεις οι οποίες μου προκαλούν δυσφορία.με επηρεάζει πολύ η τηλεόραση και όταν βλεπω μαχαίρι φοβάμαι μην το πάρω και κάνω κακό σε κάποιον. Γενικά διάφορα αντικείμενα τα βλέπω ως φονικά όπλα και φοβάμαι πολύ μήπως οι σκέψεις μου πραγματοποιηθούν. άλλωστε είναι απαίσιο ακόμα και να σκέφτεσαι κάτι τόσο κακό για τους δικούς σου!Αυτές άλλοτε με γονατίζουν και άλλοτε τις γονατίζω. Καμιά φορά θυμάμαι όταν ήμουνα πολύ μικρή είχα δει ένα ντοκυμαντέρ για το aids και είχα πάλι από ότι μπορώ να συμπεράνω τώρα ΙΔψ διαταράχή. Φοβόμουνα μην κολλήσω από ότι ακουμπούσα και αν΄΄αγκαζα τον εαυτό μου να μην καταπίνει το σάλιο. Αυτό το ξεπέρασα με τον καιρό οπότε ελπίζω να ξεπεράσω και αυτό που μου συμβαίνει τώρα. το μόνο που δε μου αρέσει είναι η εκληματική φύση των σκέψεων μου. Ας μου πει κάποιος ότι αυτές οι σκέψεις δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν ποτέ και ότι το πρόβλημα μου μπορεί να λυθεί χωρίς χάπια!Μπορώ με κάποιο τρόπο να το ξεπεράσω μόνη μου;έχω θέληση!το παλεύω γενικά!ή έστω με ψυχοθεραπεία μόνο θεραπεύεται;πρέπει να πάρω φάρμακα οπωσδήποτε αφού είναι βιολογικό πρόβλημα;θα το ξεπεράσω ποτέ μόνιμα;διάβασα κάπου ότι γίνεται και επέμβαση;αληθεύει;αν ναι δώστε μου κάποιες πληροφορίες!περιμένω με αγωνία την απάντηση σας στο πρόβλημα μου!θέλω να ζήσω τη ζωή μου με όνειρα και στόχους και όχι με εσωτερικά προβλήματα και φοβίες!βοηθείστε με. κάποιοι συνάδελφοί σας στρέφονται κατευθείαν στα φάρμακα...δεν το θέλω αυτό! θέλω να ξαναβρω την ισορροπία μου!περιμένω τις απαντήσεις σας!!ευχαριστώ!

Ημερομηνία απάντησης

2003-12-24 01:41:17

Aπάντηση μηνύματος

Αυτό που θα πρέπει να καταλάβετε πάνω από όλα είναι ότι τις σκέψεις που κάνετε δεν υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα να τις πραγματοποίησετε. Απλώς τις σκέφτεστε και σας τρομάζουν. Γιατί τις σκέφτεστε δεν ειμαι σίγουρος. Μπορεί να είναι μια ιδεοληψία αυτό, ή μπορεί να σας έχει πιάσει μια φοβία με την ψυχική σας υγεία (ότι θα τρελαθείτε δηλαδή) και έτσι είναι λογικό να σας αγχώνουν πράγματα που νομίζετε ότι κάνουν αυτοί που δεν είναι στα καλά τους (στην πραγματικότητα ούτε και αυτοί κάνουν τέτοια πράγματα).
Νομίζω ότι το σημαντικότερο είναι να γίνει μια σωστή διάγνωση, η θεραπεία έρχεται δεύτερη (είτε με φάρμακα είτε χωρίς). Από αυτά που γράφετε μου φαίνεται ότι θα τα καταφέρετε να γίνετε καλά, οπότε δεν υπάρχει λόγος μεγάλης ανησυχίας.

Με εκτίμηση,

Περι

Το stress είναι μια οραγανωμένη προσπάθεια του ψυχιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την έγκυρη ενημέρωση του κοινού στις συνήθεις ψυχιατρικές διαταραχές.

Stressteen

Η σελίδα των εφήβωνstressteen

Παν. Ιωαννινων

Παν. Ιωαννίνων